My.BankNews.ro
Data:20.08.2017 | Home | Curs Valutar | Locuri de Munca | English

Mitroi, despre cursul de schimb: Pietele arata "cartonasul galben" avand in vedere politicile bugetare si salariale

Pietele arata "cartonasul galben" avand in vedere politicile bugetare si salariale si reactioneaza in felul lor caracteristic, dar efectul tonic al volatilitatii cursului de schimb este benefic pentru ca obliga administratorii bugetului national sa ia in calcul si opinia pietelor, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

"Îmi place volatilitatea. Îmi place chiar și când vine la pachet cu creșterea dobânzilor pe creditul suveran. Indică două lucruri importante. Faptul că America a încheiat ciclul de exuberanță monetară și transmite un mesaj pentru celelalte bănci centrale. Creditul în dolari nu mai este atât de ieftin și este un mesaj pentru piețele emergente, inclusiv România. Activele denominate în piețele emergente evident că sunt sub o presiune", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea lucru indicat este reprezentat de politicile bugetare și salariale.

"Pune peste asta incertitudinile legate de performanța bugetului și atunci chiar că ai o imagine care se duce întotdeauna în curs. Nu mă îngrijorez și mi se pare că efectul tonic al volatilității ușoare a cursului este benefic pentru că obligă administratorii bugetului național să ia în calcul și opinia piețelor atunci când desenează politicile bugetare și mai ales cele salariale. Nu e nimic nou sub soare, piețele reacționează în felul loc caracteristic. Arată cartonașul galben", a mai arătat profesorul ASE.

Leul încheie săptămâna la cel mai redus nivel din ultimii patru ani și jumătate în raport cu euro, cursul anunțat vineri de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,5654 lei, mai mult cu 1,45 bani (+0,32%) în comparație cu valoarea din ziua anterioară, de 4,5509 lei pentru un euro.

Un nivel similar pentru moneda națională a fost consemnat în 17 iulie 2012, când un euro a fost cotat la 4,5651 lei.

Sursa: Agerpress

^ Sus | Versiunea grafica | BankNews.ro - Copyright © 2006 BankNews.ro. All rights reserved.