My.BankNews.ro
Data:20.08.2017 | Home | Curs Valutar | Locuri de Munca | English

IEA: Emisiile de carbon ale sectorului energetic au stagnat in 2016 pentru al treilea an consecutiv

Un mix energetic mai verde a ajutat la mentinerea neschimbata a emisiilor de carbon ale industriei energetice in 2016, chiar daca economia mondiala a crescut, a anuntat vineri Agentia Internationala a Energiei (IEA), informeaza Reuters.

Potrivit estimărilor IEA, emisiile globale de CO2 ale sectorului energetic au fost de 32,1 gigatone în 2016, neschimbate comparativ cu 2015 și 2014, chiar dacă economia mondială a crescut cu 3,1%.

"Acești trei ani de stagnare a emisiilor pe fondul creșterii economiei mondiale semnalează apariția unei tendințe care este cu siguranță un motiv de optimism, chiar dacă este prea curând să spunem că emisiile globale au atins nivelul de vârf", a declarat directorul general al IEA, Fatih Birol.

Emisiile de CO2 au scăzut în SUA și China, primii doi utilizatori mondiali de energie și principalii emitenți de CO2, și au rămas stabile în Europa. Aceste evoluții au ajutat la contracararea creșterii emisiilor de CO2 în restul lumii, subliniază IEA.

În cazul SUA, emisiile de CO2 au scăzut cu 3% în 2016, până la cel mai redus nivel de după 1992, grație unei utilizări mai mari de gaze de șist și energii regenerabile, care au înlocuit cărbunele. Pentru prima dată în istorie, SUA au produs în 2016 mai multă electricitate pe bază de gaze naturale decât din cărbune.

De asemenea, emisiile de CO2 ale Chinei au scăzut cu 1% în 2016 pe fondul scăderii cererii de cărbune odată cu încetinirea avansului economiei chineze la 6,7%. De asemenea, China a utilizat mai multe energii regenerabile, energie nucleară și gaze naturale în producția de electricitate și de asemenea a promovat trecerea de la cărbune la gaze în sectorul industrial și cel al construcțiilor.

Cu toate acestea, Agenția Internațională a Energiei subliniază că menținerea emisiilor de CO2 la un nivel constant nu este suficientă pentru a împiedica creșterea temperaturii globale cu maxim de două grade Celsius, așa cum s-a convenit la conferința de mediu de la Paris din luna decembrie 2015.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 — 1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa: Agerpress

^ Sus | Versiunea grafica | BankNews.ro - Copyright © 2006 BankNews.ro. All rights reserved.